22 Temmuz 2016 Cuma

Amatör ve Profesyonel Boks Nedir?

Dünyanın en ağır spor dallarından biri olan boks, farklı sikletler,de ve katı kurallar altında yapılmaktadır. İki sporcunun, bir orta ve beş yan hakem (jüri) gözetiminde, önceden belirlenmiş kurallarla, ring denilen alanda yaptıkları müsabakaya BOKS, bu müsabakaya katılan sporculara da Boksör denir.Amatörlerde lig usulü müsabakalar da yapılmaktadır.
Boks Ringi Nedir ve Nasıl Olur? Ring, Boks müsabakalarının yapıldığı özel alandır. Kenar uzunlukları 4,6 m veya 6 m uzunluğunda, kare şeklindedir olmaktadır. Yerden yüksekliği 120 cm'dir. Kenarları 4 adet, 40 cm aralığı olan 3 veya 4 halatla çevrilidir. Sporculara ait mavi ve kırmızı iki köşesi ve tarafsız 2 beyaz köşesi vardır. Zemini hafif yumuşak maddeyle kaplıdır.
Boks Tarihi Boks, tarihi en eskiye dayanan sporlardan biridir. İnsanın olduğu her yerde, asırlardır, çeşitli şekillerde, kurallı veya kuralsız yapılmıştır. Yasaklandığı zamanlar olmuştur. 1866 yılında ilk boks kulübü İngiltere'de kurulmuş, belli kurallar getirilerek, eldiven giyme mecburiyeti ile yapılmaya başlanmıştır. İlk ağır siklet boks şampiyonu, ABD'li Jack Johnson'dur. 1950'li yılların efsane şampiyonu Rocky Marciyano'dur. Adına filmler çekilmiştir. BOKS sporunun gerçek efsanesi MUHAMMED ALİ'dir. Bu sporun bütün dünyada sevilerek yayılmasına sebep olan boksördür. Ayrıca yaklaşık 20 milyon insanın müslüman olmasını sağladığı söylenir. ASRIN SPORCUSU unvanını alan dünyadaki tek sporcudur. Diğer alt sikletler,de de büyük şampiyonlar çıkmıştır. OSKAR DE LA HOYA, dünyada 6 ayrı siklette dünya şampiyonluğu kazanan tek boksördür.
Boks Antrenmanı Boks sporu çok ağır antrenmanlar gerektiren bir spor dalıdır. Dünyanın en zor sporu olduğu otoritelerce kabul edilmiştir. Bir boksör, hemen hemen bütün spor branşlarının antrenmanlarını yapmaktadır. Özetlersek; Koşu, kros, jimnastik, gölge boksu, kum torbası çalışması, ip atlama, ağırlık çalışmaları, dans ve ayak hareketleri, fitnıss, bisiklet, yüzme, plaj yani kumda koşu, havuzda yürüyüş, yüksek rakım dağ çalışmaları, karda koşu veya yürüyüş gibi dayanıklılık antrenmanları gerektiren ve basketbol ve hentbol gibi salon sporları boksörlerin yaptıkları antrenmanlar,dır. Ayrıca teknik ağırlıklı ring çalışmaları yapılır. Bu antrenmanlar sırasında ayak ağırlıkları ve ağır eldivenler kullanılabilir.
Boks Müsabakaları ve Kuralları Boks karşılaşmaları, raunt denilen devreler üzerinden oynanır. Profesyonel ve Amatör olmak üzere iki klasmana ayrılır. Profesyonel müsabakalarda rauntların süresi 3 dakika ve 1 dakika dinlenme şeklindedir. Müsabakanın yapılış nedenine göre, 6, 8, 10 ve 12 rauntluk sürelerle maçlar oynanmaktadır. Amatör boksta ise raunt süresi 2 dakika ve 1 dakika da dinlenme süresi olarak oynanır. Müsabakalar 4 veya 5 raunt olabilir. Bu müsabakalarda 1 orta hakem ve (jüri) 5 yan hakem vardır. Ayrıca müsabaka boyunca görevli uzman doktor bulunur. Doktor maç bitinceye kadar müsabakayı izlemek zorundadır. Gerektiğinde raunt aralarında sporcuları devamlı kontrol edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder