1 Ekim 2016 Cumartesi

AİKİDO FELSEFESİ VE DOĞUŞU




Aikidoyu fiziksel olarak tanımlıyacak olursak eğer Jiu-Jitsu ve kenjitsu dan  Türetilmiş bazı
tekniklerin bir araya getirilmesi ile  ortaya çıkmış bir  dövüş sanatı sporu diye biliriz.
Aikido felsefesi  rakimleri yumruklar veya tekmeler ile etkisiz hale getirmeyi hedeflemez, tamamıyla rakibinin fiziksel enerjisini  kullanmayı hedefliyen  rakibini kendi  fiziksel  vücut kitlesi ile akarte etme hedefini taşıyan  bir spordur .
Aikidonun Trecümesini Aikido nedir deyip bunu tercüme etmek  gerekirsede (Ruhun uyum yolu)demek  mümkündür.
Aikido ruhsal uyumun yoludur. "Kurucu'su Morihei Ueshiba yıllarca süren uzun, son derece yoğun çalışmalar, araştırma ve geliştirmeler sonucunda onu ortaya çıkartmıştır. Aikido doğa ile bütünlesmek ve onunla tek bir parça olmaktır. Ne düello, ne müsabaka, ne rakip ne de hasım vardır. Sadece ruhumuz ve evrenin ruhu ile uyumlu bir eylemdir söz konusu olan. Aikido işte bu uyumun vücutla ifadesidir. Aikido uzlasma ve barışın yoludur. Bu anlamda doğadaki tüm varlıklarla "bir" olmanın da vücutla ifadesidir. "Kurucu"nun da söyledigi gibi "uzlaşma ve barışın büyük yoludur ki o yolda pusulanın gösterdiği yön, tüm dinlerin cennet olarak tanımladığı yüce evrendir."




Güçlü olmalıyız. Ne tür kötülükle karşılaşırsak karşılaşalım onu yolumuzdan süpürüp atmalı ve adaleti korumalıyız. Aikido, son derece dikkatli çalısmalarla ortaya çıkmıştır. Esasının evrenin doga kanunlarına uyumlu oldugu kabul edilir ve o evrenin ruhuna basarıyla ulaşır. Tüm vücut bu ruhla doludur. Herhangi birinin umduğunun çok üzerinde bir güç ondadır ve dışarıya uzanmaktadır.

Kurucu söyle der; "Bu dünya insanlarca yönetilmektedir. Bu bir insanlar evrenidir. Gözlerinizi kapattığınızda hiçbir sey göremezsiniz. Ego'nuzu ve hırslarınızı terkederseniz tüm evren sizin olacaktir. Aiki, evrenle ruhsal ve bedensel bir asimilasyondur." Evrenle ruhun birleşmesi durumu Aikido'da bir "üstün durum" halidir. Bu nedenlerle o "bütünlesmenin, evrenselleşmenin BUDO su" diye anılmaktadır.

Yine "Kurucu" söyle demistir; "Aiki gerçeğin kendisini tanımlar. Bize saldırmakta olan insanlarla bir araya gelip sevgiyle barısma yoludur. Onlar hiddet içinde saldırırken siz tebessümle karşılayın, barışı sunun. Bu Aiki'nin gerçek yoludur." Eger bu öğretiyi kavrayamazsanız öğrendiğiniz Aikido sadece savaşmaya yarar ve onun sırrına hiçbir zaman ulaşamazsınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder